Andeskat of bergkat (Leopardus Jacobita)

De Andeskat of Bergkat is een kleine kat die voorkomt in het Andesgebergte van Bolivia, Chili en Argentinië en hij komt waarschijnlijk ook voor in Peru. Het is één van de minst bekende en zeldzaamste katachtige die zeer zelden in het wild gezien wordt en tevens niet in gevangenschap voorkomt. De Andeskat wordt wel eens verward met de Pampeskat die veel op hem lijkt en die in hetzelfde gebied voorkomt. Hij is ongeveer zo groot als een huiskat maar toont groter door de enorme lange staart. Hij heeft een dikke, zilvergrijze vacht met strepen en vlekken.De naam Bergkat zegt het al dat deze kat hoog in de bergen voorkomt. Net als bij het grotere familielied, de sneeuwpanter, behoren vooral rotsige, droge en schaarsbergroeide gebieden tot zijn leefgebied. Hij komt vrijwel alleen boven de boomgrens voor tot op hoogtes van 3.500 meter tot wel 5.100 meter.

De Andes- of Bergkat is een solitair dier die alleen in de paartijd samenkomt met een soortgenoot. Na een draagtijd van ongeveer 65 dagen komen er op een goed verscholen plek twee tot vijf jongen ter wereld. De oogjes van de jongen gaan na ongeveer tien dagen open. Tot die tijd blijven ze in het nest en vanaf vier of vijf weken worden de katjes levendig en speels. Ze zullen zich dan steeds verder van het nest begeven onder toeziend oog van de moeder. De vader bemoeit zich niet met de opvoeding. De Andes- of Bergkat is een sterk bedreigd dier. De sterke afname van de prooidieren (chinchilla’s, viscacha’s) is één van de hoofdoorzaken waarom deze kat bijna uitgestorven is als er niet snel maatregelen genomen worden. Verder worden ze vaak gedood in Chili en Bolivia wegens lokaal bijgeloof en door stropers. Ze werden oorspronkelijk bejaagd door honden. Het is een traditie in de Andes om gedroogde Andeskat of Pampeskat te houden voor feesten, waarbij ze versierd worden met strikken en geld.

Men schat de populatie op ongeveer 2500 exemplaren met zo’n 250 subexemplaren. Als er nu niet serieus actie ondernomen wordt is ook de Andeskat-of Bergkat binnen onafzienbare tijd uitgestorven.

Tekst: Babette de Jonge

Website: www.wildcatsmagazine.nl

close
Facebook IconYouTube IconTwitter Icon