Iriomotekat (Prionailurus Bengalensis Iriomotensis)

De Iriomotokat is de zeldzaamste kleine kat die alleen voorkomt op de Riukio-en Iromoto eilanden in Japan. Het is echter geen aparte soort maar een ondersoort van de Bengaalse Tijgerkat.

De Iriomotokat leeft in waterrijke gebieden, zoals in het subtropische regenwoud. Hij jaagt op watervogels, krabben en andere kleine dieren. Hij wordt zelden gezien in het wild dus erg veel informatie is er niet over bekend, maar vermoedelijk komt veel overeen met de levenswijze van de Bengaalse Tijgerkat.

Op deze Japanse eilanden is het de meest algemeen voorkomende kat net zoals de Bengaalse tijgerkat in de rest van Azië.

Tekst: B. de Jonge/WCM

Update 31 januari 2020

De Iriomote kat (Prionailurus bengalensis iriomotensis) is een ondersoort van de luipaardkat die alleen voorkomt op het Japanse eiland Iriomote. De soort is ernstig bedreigd.

WCM ontving een email met een prachtige tekening gemaakt door Masahiro Tateishi. Hij is een Japanse wildekatten liefhebber. Hij vroeg ons om deze zeldzame kattensoort nog eens in het zonnetje te zetten.

Het Iriomote Wildlife Conservation Center rapporteert dat er nog maar 110 Iriomote katten geteld werden in 2016 en dat de aantallen sindsdien alleen nog maar omlaag zijn gegaan. Het komt zelden voor dat een goede waarneming wordt gedaan. Gelukkig kunnen wij deze prachtige tekening laten zien en een foto van het Conservation Center. Om hun werk voor de Iriomote kat te volgen, zie hun website.

close
Facebook IconYouTube IconTwitter Icon