Katten en water

Er wordt altijd als feit aangenomen dat katachtigen niet van water houden en sterker nog dat ze niet kunnen zwemmen. Zwemmen kunnen ze als de beste. Het record zwemmen staat op naam van de grootste der katten: de tijger. Een Sumatraanse tijger is van het ene eiland overgezwommen naar het andere eiland. Sommige katten krijgen liever geen natte voeten, maar als het zo uitkomt schroomt geen enkele kat om het water te gebruiken, bijv. bij de jacht. Hierbij wat voorbeelden en vele foto’s van “katten en water”.

Veel van ons zullen wel voorbeelden kennen van onze huiskatten die gefascineerd zijn door water. We zagen het op de winnende foto in de Mundikat Magazine fotowedstrijd; de Heilige Birmaan van Esther de Klerk die in een zwembadje zit. Dit is waarschijnlijk Birmaan eigen want mijn katertje Zamba is altijd gek op water geweest. Hij is gek op stromend water, want hij loopt zelfs mee onder de douche als hij de kans krijgt. Met een poot tegen stromend water uit de kraan slaan vindt hij ook erg leuk. Geen waterbak, glas water of gieter is veilig voor hem. Hij stopt zijn poot erin en gaat er, letterlijk en figuurlijk, mee aan de wandel. Het leukste hiervan is klotsend water. En als het water niet vanzelf klotst, helpt Zamba wel een handje mee. Soms vliegen wel hele bakken water door de kamer.
Verder zijn er nog veel huiskatten die als hobby “vissen vangen” hebben in de goudvissenkom.

Ook wilde katten zijn bepaald niet bang voor water. Van bepaalde soorten is het bekend dat ze zich veel in het water bevinden en daar ook jagen, zoals de ocelot, de viskat en de jaguar. De tijger is ook dol op water. Op warme dagen liggen ze graag in het water (in het wild maar ook in dierentuinen, dus water is een vereiste in een tijgerverblijf) en indien mogelijk zwemmen ze ook graag een paar baantjes. Het gebeurt regelmatig dat een tijger zijn prooi in het water pakt. Het voordeel ligt dan geheel bij de tijger die gewend is om te rennen door het water. In Safaripark Beekse Bergen is tijger Joris wel eens bijna uit het buitenverblijf ontsnapt. Hij zwom het water over en het scheelde niet veel of hij was uit zijn verblijf geklommen. Inmiddels is het verblijf Joris-proof gemaakt zodat het niet nog een keer kan gebeuren.

In moerassige gebieden zoals in Botswana maken ook leeuwen gebruik van het water om prooidieren (zoals waterbuffels) te overmeesteren. Leeuwen zijn van nature niet zo gek op water als bijvoorbeeld tijgers, maar ook zijn er zat voorbeelden van leeuwen die in dierentuinen regelmatig in het water te vinden zijn. In Artis ging leeuw Caesar op een warme dag een baantje trekken in de gracht tussen de leeuwen en bezoekers.

 

 

 

 

In Ouwehand’s Dierenpark is leeuwin Figili een echte waterrat. Zij spring regelmatig in het water, tijdens voedertijd of om een koikarper te vangen. Vaak tevergeefs maar één keer is het, tijdens onze aanwezigheid, gelukt een lekker visje te vangen, die ze daarna ook lekker opgepeuzeld heeft.

Andere voorbeelden van wilde katten die wij in dierentuinen het water in hebben zien gaan (zie foto’s) zijn een lynx, poema en ocelot.
Soms zie je wel eens dat tijgermoeders “zwemles” geven aan hun jongen. Ze houden ze daarbij in of boven het water. Erg aandoenlijk om te zien.

 

 

 

 

 

 

 

De bezoekers van een dierentuin voelen zich altijd erg veilig doordat er een gracht of watergebied tussen hun en roofdieren als tijgers en leeuwen zit. Vaak zetten ze hun kinderen op de muurtjes van het tralieloze verblijf. Ze voelen zich dan veilig, want katten houden toch niet van zwemmen. Een domme gedachte want eenmaal in het water bij een roofdier gevallen, maak je geen schijn van kans.

 

 

De bedrijfshulpverlening in dierentuinen simuleren wel eens bepaalde calamiteiten. Zo is begin 2007 in Diergaarde Blijdorp een simulatie gedaan waarbij een bezoeker per ongeluk over de omheining bij de tijgers is geraakt en in het water is gevallen. Een jutezak met stro stelde een mens voor en werd hierbij in het water gegooid van het tijgerverblijf. Meteen sprong één van de tijgers ten aanval. De hulpverleners schrokken ervan hoe snel het dier de jutezak in zijn klauwen had. Na deze “val” werd gelijk een tweede situatie gesimuleerd. Je kan verwachten dat een ouder het gevallen kind gelijk na zal springen. Een tweede zak werd gegooid en ook die werd gelijk gegrepen en aan flarden gescheurd. Als mens maak je dus geen schijn van kans als je in het verblijf van de tijgers of leeuwen valt; ook niet als je in het water valt.

Laat dit een waarschuwing zijn voor de ouders die hun kinderen op het muurtje willen zetten.

Persoonlijk vind ik het altijd een prachtig gezicht als een kat in het water gaat. Ik laat mijn camera dan ook naar hartelust klikken. Bij deze een paar foto’s van deze bijzondere momenten.

Tekst en foto’s copyright: B. de Jonge/WCM
Foto ocelot: copyright WCM/Marco Vontenie

Plaats een reactie