Welkom
in de wereld
van de
vorstelijke
katten

Help ons
bedreigde
soorten
redden!

Nachtkat of Kodkod (Leopardus Guigna)

Nachtkat of Kodkod (Leopardus Guigna)

De nachtkat of Kodkod is de kleinste kat in Zuid-Amerika. Hij komt voor in Centraal-en Zuid-Chili en West-Argentinië. Het is een schuwe kat die nauw verwant is aan de geoffroykat.

De nachtkat komt voornamelijk voor in vochtige gemengde wouden met een rijke ondergroei van o.a. bamboe, maar hij komt ook voor in andere bostypen en landbouwgebieden.

Het leefgebied van de nachtkat en zijn naaste verwant, de geoffroykat, wordt gescheiden door de Andes. De nachtkat heeft een kleinere kop en een dikkere staart dan de geoffroy kat. Zijn grijze tot okerbruine vacht wordt bedekt met donkere vlekken. Alleen de kop is ongevlekt.

Het is een solitair dier dat enkel in de paartijd samenkomt met een soortgenoot van het andere geslacht. De draagtijd is ongeveer 65 dagen en op een verborgen plek komen er dan zo’n 2-5 jongen ter wereld. Na zo’n tien dagen gaan de oogjes van de jongen open. Ze worden ongeveer twee maanden gezoogd door hun moeder en na vijf maanden zijn ze geheel zelfstandig en zullen dan hun eigen weg gaan. Het verspreidingsgebied van de nachtkat is zeer beperkt.

Al is de nachtkat ook overdag wel actief, jagen doet hij in de regel ‘s nachts. Hij vangt zijn prooi (knaagdieren, vogels, insecten) zowel op de grond als in bomen. Het is een goeie klimmer. Doordat zijn schuwe aard houdt de nachtkat zich het liefst verborgen. Hij wordt dan ook weinig in het wild gezien en zodoende is er vrij weinig bekend over deze kattensoort.

De status van de nachtkat in het wild is kwetsbaar. Inkrimping van zijn leefgebied vormt de grootste bedreiging.


 For English speaking visitors

Help ons om overal ter wereld wilde katten te redden!

donate2nl

 

Foto Galerij