De roestkat is de kleinste kat van India en behoort met zijn lengte (kop-staart) van 40 cm en gewicht van ongeveer 1,5 kg ook tot de kleinste katten in de wereld.
Hij is één van de drie soorten dwergtijgerkatten (geslacht Prionailurus). Dwergtijgerkatten (tijgerkat, Bengaalse tijgerkat en roestkat) zijn de kleine katten die in Zuid- en Oost Azië het meest algemeen zijn.
De roestkat heeft een grijsbruine vacht en over de zijkant en rug lopen roestbruine strepen. Kenmerkend voor de roestkat zijn de smalle kop, spoelvormige pupillen en ronde, zwarte oorschelpen met midden op de achterkant een witte vlek. De koptekening lijkt veel op die van de Aziatische goudkat en de romptekening op die van de Bengaalse tijgerkat.
De roestkat komt voor in delen van India en in Sri Lanka. In India leven ze voornamelijk in tropische, droge wouden en droog grasland met kreupelhout bosjes die dekking en een onderkomen geven. In Sri Lanka geven ze voorkeur aan tropisch regenwoud en ze zijn hier meer gesteld op water. Het verschil is mogelijk te verklaren door de aanwezigheid van de Bengaalse tijgerkat die in India een concurrerende soort is, maar die niet op Sri Lanka voorkomt.
De roestkat jaagt voornamelijk s nachts en leeft van kleine zoogdieren, vogels, insecten en hagedissen. Zoals de meeste katachtigen is de roestkat trouw aan zijn territorium. Hij heeft vaste krabbomen die dienen ter markering van zijn jachtgebied. Het is een solitaire kat die alleen met zijn soort samenkomt om te paren. De jongen worden na zon 63-65 dagen geboren. Ze blijven zon 4 maanden bij de moeder die ze de eerste lessen van het jagen bijbrengt. In India worden de jongen in het voorjaar geboren.
De status van de roestkat is kwetsbaar. Ook in dierentuinen is deze kleine wilde kat zeldzaam te noemen. De meeste dieren leven in de dierentuin van Frankfurt waar de basis van het fokken in gevangenschap ligt. In Nederland kun je de roestkatten bewonderen in Diergaarde Blijdorp te Rotterdam. Voor liefhebbers van wilde katten zeker een must om deze mooie kleine kat eens te gaan bekijken.
tekst en foto’s: B. de Jonge/WCM