Overzicht katachtigen

Dit zijn de 40 soorten wilde katten die bekend zijn inclusief de huiskat

Klik op de Naam of de Foto voor meer info!

Afrikaanse Goudkat (Profelis Aurata)
De Afrikaanse goudkat komt voor in Tropische regenwouden van Centraal-Afrika en in West Afrika. In Kenia leeft een geïsoleerde populatie. In Azië leeft de gelijkende Aziatische goudkat maar de Afrikaanse goudkat is waarschijnlijk meer verwant met de eveneens in Afrika voorkomende Caracal of woestijnlynx.

Afrikaanse wilde kat (Felis Silvestris Libyca)
Onze huiskat is onlosmakelijk met zijn wilde familie verbonden. Naar men zegt stamt de huiskat af van de Afrikaanse Wilde kat. Ook zie je bij het observeren van wilde katten veel van je eigen huiskat terug. Ze vertonen erg veel overeenkomsten. Eigenlijk verschillen ze alleen in grootte, in kleur of in vlekkenpatroon, maar ze hebben dezelfde kenmerkende “kattenmanieren”.

Andeskat of Bergkat (Oreailurus Jacobita)
De Andeskat of Bergkat is een kleine kat die voorkomt in het Andesgebergte van Bolivia, Chili en Argentinië en hij komt waarschijnlijk ook voor in Peru. Het is één van de minst bekende en zeldzaamste katachtige die zeer zelden in het wild gezien wordt en tevens niet in gevangenschap voorkomt.

Aziatische Goudkat (Catopuma Temminckii)
De naam van deze kat doet vermoeden dat de Afrikaanse en Aziatische Goudkat sterk aan elkaar verwant zouden zijn, maar niets is minder waar. De Aziatische Goudkat is een middelgrote kat die voorkomt in de bossen van Zuidoost-Azië. Zijn grootste (dierlijke) vijand is de tijger.

Bengaalse tijgerkat (Prionailurus Bengalensis)
De Bengaalse tijgerkat is een kleine kat met een heel groot verspreidingsgebied. Hij komt voor in Zuid-en Zuidoost-Azië, van Oost-Pakistan en India via de Himalaya en China tot Mantsjoerije en Oost-Siberië, Taiwan, Japan en Sumatra, Java. Borneo en de Filipijnen.

Borneo nevel panter

Borneo Nevelpanter (Neofelis diardi)
De Borneo nevelpanter komt behalve op Borneo ook op Sumatra voor. Het is een andere soort nevelpanter dan die op het Aziatische vastenland voorkomt.

Caracal (Caracal Caracal)
De naam caracal komt uit het Turks en betekent “zwart oor”. De pluimpjes op de oren doen je als eerste denken aan een lynx. De bijnaam van deze kat is dan ook woestijnlynx.

Cheeta (Acinonyx Jubatus)
Binnen de groep katachtigen neemt de cheeta (jachtluipaard) in vele opzichten een speciale plaats in. Aan het begin van de 20e eeuw waren er wereldwijd nog zo’n 100.000 cheeta’s te vinden. Vandaag de dag wordt de cheeta populatie op zo’n 12.000-15.000 geschat verspreid over 24 landen in Afrika en enkele tientallen in Iran en Afghanistan.

Geoffroy kat (Oncifelis Geoffroyi)
De geoffroy kat is een kleine kat die voorkomt in hoger gelegen open bossen en struikbegroeiing in Bolivia, Zuid-Brazilië, Argentinië, Paraguay, Uruguay en delen van Chili, zuidelijk tot in Vuurland. Hij is vernoemd naar de natuuronderzoeker Geoffroy St. Hilaire, die deze soort ontdekte.
Naaste verwanten zijn de ocelot, de margay, de nachtkat en de tijgerkat. Deze maken allen deel uit van het geslacht Leopardus.

Gobikat of Chinese bergkat (Felis Bieti)
De Chinese bergkat is een kleine katachtige die voorkomt in de Chinese berggebieden. Al komt hij waarschijnlijk niet voor in de Gobiwoestijn, toch heeft deze kat als tweede naam Gobikat. Andere benamingen zijn Rotskat of Chinese woestijnkat.

Iberische lynx

De Iberische lynx (lynx pardinus) is een wilde kattensoort die voorkomt in Zuidelijk Spanje en Portugal. Eerder werd de Iberische lynx als ondersoort van de Europese Lynx gezien, wordt tegenwoordig als aparte soort beschouwd.

Iriomotekat (Prionailurus Bengalensis Iriomotensis)
De Iriomotokat is de zeldzaamste kleine kat die alleen voorkomt op de Riukio-en Iromoto eilanden in Japan. Het is echter geen aparte soort maar een ondersoort van de Bengaalse Tijgerkat.

Jaguar (Panthera Onca)
Een katachtige die op het moment veel in het nieuws is door de zorgwekkende inkrimping van zijn leefgebied, waardoor ook hij op de lijst met ernstig bedreigde diersoorten is geplaatst.

Jaguarundi (Herpailurus Yagouaroundi)
Jaguarundi betekent waterjaguar. Deze naam komt uit een Zuid-Amerikaanse Indianentaal. Dat deze kat nauw verwant is aan de cheeta merk je met name aan zijn jachttechniek. Hij is zeer actief en grijpt landdieren rennend, en slechts zelden door langzaam naderbij te sluipen of op de loer te liggen zoals andere katten.

Leeuw (Panthera Leo)
Eén van de bekendste wilde katten is toch wel de leeuw. Ten onrechte wordt hij de “koning van de jungle” genoemd, want zijn belangrijkste leefgebied is de Afrikaanse savanne.
De “koning der dieren” is hij wel.

LYNX (Lynx Lynx)
De lynx is herkenbaar aan de pluimpjes boven zijn oren, de fonkelende ogen en het stompje staart. De naam lynx stamt van het Griekse woord “lygx”. De ook gebruikte naam “los” en de Duitse naam “luchs” stammen van het oud-Duitse woord “luhs”, wat fonkelen betekent; dit refereert aan de barnsteenkleurige ogen. Vroeger kwam de lynx overal in de bossen van Europa en Siberië voor (óók in Nederland, totdat hij door de bange mens werd uitgeroeid!). Zijn leefgebied werd echter door het kappen van de bossen sterk ingeperkt. Bovendien zijn de populaties kleiner geworden omdat er overal op hem werd gejaagd vanwege zijn prachtige pels. Hoe noordelijker lynxen leven, des te groter worden ze.

Margay (Leopardus Wiedii)
De margay lijkt op een kruising tussen de huiskat en de ocelot en wordt ook vaak boomocelot genoemd. Het is een kleine kat die in de regenwouden van Zuid-Amerika leeft.

Manoel (Otocolobus manul)
De manoel is een grappig uitziende kat die in eerste instantie doet denken aan een Gremlin (Gizmo) van de gelijknamige film. Hij is iets groter dan de huiskat. Een stevig gebouwd dier met korte en sterke poten. Hij wordt 50-65 cm lang met een staart van 21-31 cm en een gewicht van 2,5-5 kg. De kop is breed en de grote ogen, met iets spoelvormige pupillen, kijken als uilen- of apenogen naar voren. De oorschelpen zijn klein, afgerond en staan ver opzij van de kop zoals op bijgaande foto’s goed te zien is.

Marmerkat (Pardofelis Marmorata)
De marmerkat is een Zuid-Aziatische kat, ter grootte van een huiskat, die voorkomt van Nepal tot Borneo en Sumatra. In India en Thailand is deze soort nu officieel beschermd.

Moeraskat (Felis Chaus)
De moeraskat is een Aziatische kat uit de groep “kleine katten” en wordt ook wel Rietkat genoemd of moeraslynx, vanwege de pluimpjes boven de oren, als is hij totaal niet verwant aan de lynxen.

Nachtkat of Kodkod (Oncifelis Guigna)
De nachtkat of Kodkod is de kleinste kat in Zuid-Amerika. Hij komt voor in Centraal-en Zuid-Chili en West-Argentinië. Het is een schuwe kat die nauw verwant is aan de geoffroykat.

Nevelpanter (Neofelis Nebulosa)
De nevelpanter is de kleinste van de groep “grote katten”. Hoe de verwantschap is ten opzichte van de andere katten, is nog niet helemaal duidelijk. De nevelpanter wordt ernstig met uitsterven bedreigd. Het aantal is drastisch teruggelopen door overbejaging en verstoring van zijn jachtgebieden.

Ocelot (Leopardus Pardalis)
De ocelot wordt tot de kleine katten gerekend. Ze zijn van kop tot staart gevlekt en hebben daarmee een ideale schutkleur, volkomen aangepast aan de schaduwrijke bossen waarin ze leven.

Pampaskat of Colocolo (Oncifelis Colocolo)
De Pampaskat of Colocolo valt onder de groep kleine katten. Deze kleine kat komt voor op de Pampas en in gebieden er dicht tegenaan. De verschillende ondersoorten komen voor in Brazilië, Argentinië, Chili, Peru, Ecuador, Bolivia en Uruguay.

Panter of Luipaard (Panthera Pardus)
De luipaard (zo in Afrika genoemd) of Panter (zo in Azië genoemd) is de meest algemene grote kat die zich makkelijk aan allerlei leefgebieden en omstandigheden kan aanpassen. Het belangrijkste criterium voor een goede leefomgeving is de hoeveelheid voedsel. Deze prachtige kat is de meest schuwe en sluwe grote kat; een opportunistische jager!

Platkopkat (Prionailurus Planiceps)
De platkopkat komt voor in Zuidoost-Azië en is de naaste verwant van de vis(sende) kat. Zijn naam dankt hij aan zijn platte voorhoofd.
De platkopkat leeft langs de oevers van rivieren, meren en moerassen in dichte regenwouden, bladverliezende loofwouden en dichte struikgebieden van Maleisië, Borneo, Sumatra, het zuiden van Thailand en Myanmar.

Poema (Puma Concolor)
Een kat die nog niet zo lang geleden in het nieuws was doordat er gezegd werd dat er een exemplaar op de Veluwe gesignaleerd was.

Rode Lynx (Lynx Rufus)
De rode lynx valt onder de kleine katten en heeft ongeveer de grootte van een middelgrote hond. Zijn roodbruine pels is zodanig gevlekt, dat hij uitermate goed gecamoufleerd is.

Roestkat (Prionailurus Rubiginosus)
De roestkat is de kleinste kat van India en behoort met zijn lengte (kop-staart) van 40 cm en gewicht van ongeveer 1,5 kg ook tot de kleinste katten in de wereld.
Hij is één van de drie soorten dwergtijgerkatten (geslacht Prionailurus). Dwergtijgerkatten (tijgerkat, Bengaalse tijgerkat en roestkat) zijn de kleine katten die in Zuid- en Oost Azië het meest algemeen zijn.

Serval (Leptailurus Serval)
De serval leeft in de Afrikaanse wildernis ten zuiden van de Sahara. In het dichte regenwoud en in zeer droge gebieden komt hij echter niet voor. Vanwege de jacht op zijn pels in met name oostelijk en zuidelijk Afrika is de serval een zeldzaamheid geworden.

Sneeuwpanter (Uncia Uncia)
De prachtige sneeuwpanter valt onder de groep “Grote Katten” en is verwant aan de andere grote katten zoals de tijger, leeuw, luipaard en jaguar. Hij oogt groter dan hij in werkelijkheid is door de enorme dikke vacht maar in feite is hij iets kleiner dan de luipaard.

Tijgerkat (Leopardus Tigrinus)
De Tijgerkat is de kleinste van de pardelkatten (=Ocelot, Margay, Geoffroykat en Nachtkat) en komt voor in Latijns-Amerika. Naaste verwanten zijn ook de in Azië voorkomende Bengaalse tijgerkat en de Roestkat, gezamenlijk bekend onder de naam “tijgerkatten”.

Tijger (Panthera tigris)
De tijger is de koning van de jungle, de meester van de sluipkunst en de krachtpatser tussen het kreupelhout.
Met zijn soepele tred en zijn machtige kaken is de tijger het indrukwekkendste dier van het oerwoud.

Viskat (Prionailurus Viverrinus)
De viskat (of vissende kat) dankt zijn naam aan het feit dat hij vaak zijn eten uit het water vist. Hij komt voor in de wetlands van Zuidoost-Azië, Pakistan, India, Nepal, Zuid-China tot Sri-Lanka, Sumatra en Java en tot op grote hoogte in de Himalaya. Zijn naaste verwant is de Platkopkat (Prionailurus planiceps).

Wilde kat (Felis Silvestris)
De wilde kat lijkt op een cyperse huiskat, maar is veel krachtiger gebouwd en heeft een staart die gecoupeerd lijkt. Er zijn nog maar weinig wilde katten in Europa. In Nederland komt er geen enkele (Europese) wilde kat meer voor.

Woestijnkat (Felis Margarita)
Op het eerste gezicht lijkt de woestijnkat op een karikatuur van onze huiskat. Dit komt door zijn brede, vlakke gezicht en grote oren.

Zwartvoetkat (Felis Nigripes)
De zwartvoetkat is de kleinste katachtige uit Afrika en komt voor in drogere streken van Zuid-Afrika. Zijn naaste verwant is de woestijnkat


close
Facebook IconYouTube IconTwitter Icon